Alacsony / Magas Tátra 1996. 06. 28-07.07.
"The Great return"

A túra leírása:
Résztvevõk: Paróczai Barnabás, Sinka Tibor.
Útvonalak:
1. Chopok
2. Vöröstorony - hágó: Hrebienok - Zamkovskécho chata-Téryho chata - Zbojnicka chata - Hrebienok,
3. Fehér-tavi csúcs: Tatranska Lomnica - Dolina Zeleneho plesa - Chata pri Zeleneom - Jahnaci stit - Velka Svistovka - Skalnate pleso - Tatranska Lomnica,
4. Bielovodská dolina: Lysa Polana - Pol'sky Hreben - Sliezsky dom - Stary Smokovec
Képek a túráról: Fõoldal / Galéria / Képek menüpont alatt.

Figyelem! A leírás helyenként a nyugalmat megzavaró szövegrészeket tartalmazhat, néhol esetleg érthetetlen (A naplót a túra alatt írtuk. Egy-két esemény késõbbi felelevenítésére, ezért használunk sok helyen csak címszavakat, vagy rövidítéseket)

06.28.
Indulás reggel a 6:33-as miskolci vonattal. Ági kikísér. Sír. Sene Nagykõrösön felszáll. Az utunk „egyhangú” mint mindig. Kajálás + röhögések a vonaton. Utunk unalmasságát csökkentette, hogy neves - közkedvelt sztárokat láttunk. Pl.: Mezõkövesd állomáson véltük felfedezni Elton John-t miközben a 21-es számú váltót olajozta. A sínszékeket – Sene pontosít. Most Miskolcon vagyunk, 11:45, meleg derült idõ 24°C körül. Hidasnémeti felé a vonat 12:00-kor megy.
„Ülünk a vonaton, ülünk a vonaton és kész!”…Nem tudom hol kell leszállni…Encs: érkezés 12:48-kor, irány a ’bus stancija’. Busz csak 14:50-kor indul , tehát megyünk gyalog. A közeli susnyóban átöltözünk. Bakik a lábon, irány a baktakéki elágazás. Az esõ szerényen esik. Barna kanos lesz egy kis málnára. Oda megy a szedõköz kunyizni, majd a fõnökhöz küldik, aki kecskeméti kisüsti reményében: „szolgáljátok ki magatokat”. Útközben málnát majszolunk, majd pogit eszünk. A faluban (Fancsal) mindenki megnéz minket. Viki otthon volt. 15:30 körül megérkezik Keresztapu is a szõlõbõl Józsibácsival. A bort meg kell kóstólni. Felér egy lórúgással. Barna leadja a bort, utána meg Józsibácsi minket. Keresztanyu megjön, kajálunk. TV nézés „Kis kék szemû bálna nem tud bejutni a málnához. Nem tudja a bálna milyen jó a málna…”. Mi tudjuk…Mese után nyomkodjuk a választási malacok orrát. Büdös. Fürdés. Sene-Dallas!!! Barna lefeküdt aludni. Senének fáj a dereka. 22:10 alvás.

06.29.
Ébredés 6:45-kor. Nagyon jól aludtunk. Reggeli. Búcsúzás. Busz – Forró Encs. Reggel 7:00 – 9:00-ig pakolok (Barna), hogy rend legyen a táskámban. Semmi értelme. Vonat 9:25-kor érkezik - Hidasnémeti határ – Kassa. Nem változott semmit tavaly óta. 10:18 Kosice-re érünk. Indulás 10:35-kor, addig nézelõdünk. Barnának eszébe jut Ági és az, hogy ajándékot kell venni. Már megint kezdi. Megérkezünk Poprádra. Elõttie 11:43-kor látjuk meg a csúcsokat. Tök párás az idõ. A hegyen csak foltokban van hó. Kevesebb a ’snow’ mint tavaly. Kicsit hûvös van 22°C. A Hegy felett tornyos-gomolyfelhõk vannak. Tuti… Megveszem a jegyet Liptovsky Mikulás-ra /simán megy/. 140-es vonal a vonat 13:15-kor indul, 14:17-kor van ott. A jegy 28Koronába került. Liptovsky Mikulás: két buszsöförtõl Barnabás információkat facsar ki idétlen szlovák kiejtéssel. Irigylem tõle a nem létezõ szlovák tudását /meg is értik/. Indulás a 3-as kocsi állásról 15:15-kor. Cél Jásná. Tök jó 26SK-ért repülünk a csúcs irányába. Mindenütt tuti Hotelek ****. A Hotel Juniorban szállunk meg 100SK/kopoltyú. Barna agyrém szüleménye 17:10-kor indulunk a Chopokra. Azt állítja tuti 1 óra alatt oda érünk. 1 óra múlva Én már veszélyesnek tartom a felfele haladást /az ég fekete a felhõktõl/. Barna hajthatatlan. Lukovától mégis visszafordulunk. Az egyik lanovka tövében haladunk lefelé. Térdizületek maximális terhelésen. Emlegetjük Sönét. Mire leérünk szakad az esõ. Tuti bakancsom /+impregnálás/ most inkább egy H2O-val telített szivacshoz hasonlít. A szomszéd szobában hazánk fiai Békéscsabáról. Apa, anya és a gyerek: 2 nap alatt bejárták a Magas Tátrát, Zakopánét, és most Nizke Tatry ?! Levesfõzés, kajálás, teafõzés. Tusolunk: hurrá van melegvíz. Barna élõben mutatja be a PoloniTV No1 dalát. 22:50-kor lefekszünk és Sene biztonsági építményei teljesen kizárják, hogy idegen élõlény bejuthasson és megközelítse a hálót. Robbanásra kész palackok teljes töltéssel (a fõzõhöz), csörgõs zacskók. Ágynemû az ajtóban az ajtónyitás megakadályozására. Szakad az esõ 22:55. Na a többit holnap. „Ha jó ido leszz” reggel megyünk fel…
06.30.
Jeeah! 6:05-kor kelek: „tuti jó idõ van”. Az esõ egész éjjel esett, és el felejtette abbahagyni. Hát ez tuti: most 8:59 és Barnabás azon gondolkozik, hogy pakolni fog. Teát és kekszet reggelizek, majd pakolás után visszafekszek. Raining… Kelés No2 10:30: az esõ már csak szemerkél. Tájékozódunk a helyi idõjárás után. Gyors pakolás és könnyített menetfelszereléssel GO Chopok. Az idõjárás pillanatról pillanatra változik. Lukova teljes ködben. Kajálunk az egyik sífelvonónál, miközben teljes felhõben van a csúcs és mi is. A széllökések néhol viharos erejûek. A kaja: füstölt tarja, kenyér, piros arany, víz, ja meg Centrum. Megyünk tovább, a libegõkön kövik utaznak fehér Adidas cipõben. Kitett út felfelé. 14:00-ra érünk fel. Teljesen beborul, havas esõ, majd hó hull. Sene teát kér némi egyszerûséggel „Dvá csájá … prosim!” A felszolgáló 'Jabbah' kedvenc énekesnõje. Ez már 'jó' időA terem közepén rotyog az üst. Qurva szar a tea. Az épület romos. Aigner Szili munkatársa megszólít minket. Megnyugtat minket, hogy a jövõ héten is Q..va szar idõ lesz. Veszünk Disko kekszet. 70-es szél, hóesés, tuti köd nekünk ideális, elindulunk lefelé. A lanovka 30SK. Gyalog megyünk le. Útközben fotózás. Jó idõ van, felhõmentes. Gyorsan leérünk. Szállást keresünk a Grand Hotel ****-ben, mint IFOR képviselõk (terepmintás ruhában). A hallban 'kövi' buksza néz minket mosolyogva. Olcsó szállás, de inkább mégsem /2400SK!!!/ Szét nézünk a többi szálláshelyen is. Ez a legjobb, és legolcsóbb hely, ahol most vagyunk. Vacsora után: egy Ausztrál srác a szomszédunk. Dumálunk hála a ’privat teacher’-emnek tudok kommunikálni vele. Végig kerékpározza Európát. 29 éves. Jó srác…Pakolás, tusolás, különleges x csomagterv kidolgozása szálláskeresés ügyben. Alvás 22:00-tól. Holnap 6:45-kor kelünk.
07.01.
Reggel 7:30-kor kelés. Csomagolás. Búcsú Philltõl és a Junior Hoteltõl. Busz – vonat – Poprád – villamos – Pod Leson – szálláskeresés, egész nap kissé unalmas. Kora este elhatározzuk, hogy bivakolunk egyet. Bevásárolunk, elindulunk a tavalyi bivakhely egyike felé. Sene kajál, Én fozök. El kezd esni az esõ FUCK…FUCK…FUCK…Barna egy esõbeállóban eszi meg a megfõzött kaját. Elhatározzuk, hogy mégsem. Száll keresés a végsõkig. Áginak telefonálok 19:50. Túl késõ van szállást keresni – villamos – Junior Hotel. Szállás F4-ben. Mivel az egész blokkban nincs senki a nõi tusolót használjuk (sokkal kultúráltabb). Szunya.
07.02.
Kelés 6:00-kor. Minõ meglepetés jó idõ van /TUTI!/. Erre az esetre kidolgozott X-csomagterv programja azonnal életbe lép. A cél a /vér/ Vöröstorony-hágó. Kb. 15 percet várunk a villamosra: nem jön. Elindulunk gyalog. Pár méter megtétele után figyelmesek leszünk az útátjáró kolompolására. Futás vissza. Hrebienokra drótkötéllel mûködtett zizgõvel megyünk fel. Kérésemre a zöld jelzésen indulunk el vízesés nézõbe – utána piros jelzés, szagos teherhordó srác, tuti vízesés. A Zamkovského menedékháznál kajálunk, majd tovább a Kistar-patak völgyében, nagyszerû látvány. Derült idõ, fényképezünk. Felérünk a Téry menedékházhoz, elõtte szikla és vízesés fényképezés. Erõs északi szél, kaja, szétnézés, sok magyar. 180SK a szállás. Jó hely. Elindulunk rövid pihenõ után a Vörös-torony hágóra. Tuti 80°-os falon 1 órán keresztül láncokkal segített kitett mászás. Folyamatosan fényképezünk. Terpeszállásban kapaszkodom, amikor Sene beleránt a láncba – visszhangzik a völgy az ordításomtól. Nagy Tarpataki völgy nyugati hegyvonulatáról. 15h-ra elérjük a menedékházat. Kései ebéd. Egy üveg ásványvíz Sene örömére közel fél ezer forintba kerül. Csodálkozásomra még sem vesz. Az út lefelé 2:45perc helyett 2 órára zsugorodik. Gyorsan leérünk. Bolt: alma, tej, konzerv, kenyér – szállás. 21-kor tisztálkodás után fekszünk le.
07.03.
8:00 Megint tuti idõ, kb. 18°C mindenhol felhõ, esik, esik, esik, pára, köd mindenhol… FUCK!!Elhatározzuk, hogy még egy nap itt. Menni akarunk szállás nézõbe, Sene mintha strichelne úgy ül a fotelben „Nem akarok elázni” mondja szerényen. 9:51. A lehetõ legrosszabb idõ. Kényszerpihenõ. „11-kor el fog állni az esõ” mondja a kis Aigner /Sene/. Rendezgeti az ágyát, dögleni készül, s már döglik is. 11-kor tényleg elállt az esõ (kb. 10 percre). Kérésemre elindulunk szállást keresni. Tátra Lomnic CEVA kemping 80/fõ+70SK a sátorhely. Tovább megyünk: találunk szállást Tátra Lomnic déli csücskében:143-as házszám alatt 170SK (04-én reggel oda megyünk). Bolt – kaja – vissza ebéd. Alvás. Esik. 17-kor irány Stary Smokovec – Novy Smokovec. Itt az Ambulancia elõtti parkban a Blue Jeans címû zene (Ági kedvence) szól. Vissza villamos. 19-kor vacsora. 20:51 van, az idõ derült 18°C lehet. Az ablakból Lomnicot nézzük, melyrõl fényképet is készítünk (Sene szerint és szerintem is egy nõi mellre hasonlít). 21-kor fürdés, pakolás, alvás.
07.04.
Még mi sem tudtuk, hogy hogyan fog reagálni a szervezetünk, 6-kor keltünk. Csomagolás – Tátra Lomnic, átmentünk az új szállásra. Indulás a Zöld- tavi menedékházhoz. Odáig az út Sene szerencséjére 11km Gyönyörû hely. A Késmárki csúcs, Lomnic, Korbunkulus-torony. A menedékház tök jó, sokan vannak, tiszta idõ, kissé párás levegõ. Barnával a Fehér-tavi csúcson, háttérben a Bélai - TátraRövid pihenõ után megyünk a Fehér-tavi csúcs felé. Sene derék fájásra panaszkodik. 14:10-re vagyunk fent. Láncos biztosítás a csúcs elõtt. Találkozunk két magyar sráccal, Pestrõl jöttek. Fent gyönyörû kilátás 2229,6m, Bélai Tátra, Lomnic, Késmárki csúcs. Szerencsére a felhõ elrepül a csúcsokról, így kissé párás levegõben lehetõvé válik a fényképezés. Jó idõ van fent. Szélcsend kb. 23°C. Lehet látni a Korbunkulus – toronyra vezeto ösvényt, és a szemközti hágóra vezetõ kacskaringós utat. Fél óra múlva indulunk el lefelé. 16-ra leérünk a házhoz 1551m-re. Onnan 10 perc múlva indulás a hágóra Svistovka – hágóra. Q..va nehezen érünk fel. Többször le kell ülni, mert ’powerszkájá minimalszkájá’. Nagynehezen 17:45-re felérünk. Unalmas út Lomnic keleti oldalán. Én kiszúrom, hogy a kis kék 'fitymák' még járnak. Tuti olcsó…Teljesen beleéljük magunkat /hurrrá/… Megállt. Bemegyünk, még a kedvünkért beindítanák. Jegyet váltanánk: 80SK/kopoltyú. Tréfás, így hát gyalog indulunk el. Fáradságból származó jókedvünk felér két extasy tablettával. Az út unalmas, én könnyítek magamon a susnyóban. Út közben sok kis zizgõ légy kisér minket. Végre leérünk. ’Dusch’, ’csája’, kis kaja, szunya /big/.
07.05.
Gyönyörû idõ 23°C. Reggel 7:20-kor kelés. Senét kiugrasztom az ágyból azzal, hogy 10 óra van. Megyünk boltba. Reggeli: ’in the garden’. Alvás. Délben megyünk ’Restauracia’. Sült csirkemell, burgonya, sör. Sene nem issza meg. Telefon haza…nem veszi fel senki. 13:50 szálláshely – napozás, Gorával (a házi néni kutyája) játszás, fénykép, fagylalt. Ezt követoen eltaláljuk, hogy Javorinára megyünk holnap. Jó idõ lesz várhatólag. Áginak megvettem az ajándékot. Sene dereka fáj. Megvettük a kaját, 6-óra. Várható hazautazás 8-án. Most tök jó idõ van 17:38, 25-27°C, élénk északi szél. A ’power’ 70-80%. Sene szerint „muszály, hogy holnap essen az esõ, mivel ha nem esik nem tudnak muködni a 'potokok'…?!”A nap mondása. Tusolás, fekvés.
07.06.
Reggel 5:20-kor kelés. 5:40-kor nagynehezen lerázzuk Górát. Óóó Fuck, a kaja bent maradt. Barna vissza megy. Busz – Lisa Polana. Tuti túra indul. Kaja, amely minimumra csökkentve a túlélõ túra szintjére. A völgy alsó szakaszaA táj tuti. Fényképezés. A ’Power’ pillanatok alatt visszaesik 45%-ra, ahogy az út kezd emelkedni. More – more erdei pajzsika. Nagynehezen felvánszorogtunk a hágóra. Viharos erejû szél, minimál kaja /kifli, kamamber sajt/. Megkezdjük utunk utolsó ereszkedését. Szél Vmax=80-100km/’csasz’. Barna szerint úgy nézek ki mint egy ’ninja’. Az ido esore áll. Kismadár beszopta a nagy szelet /egy helyben tempózik/. Leérünk a Sziléziai házhoz. Pihenés ugyanott, ahol tavaly. Mogyi evés, víz vétel. Zöld úton le Tatranska Poljanka 'Very little pizza'. Telefonálás. Barna siker, részemre: „hurrá kicsöng”. Mi még mindig éhesek vagyunk – Restauracia – Nyam, nyam. Telefon: még mindig kicsöng. Ház: szállás lemondása – ismét telefon. Barna ismét siker, nekem még mindig csak kicsöng. Iszunk egy kólát – Ismét telefon: végre felveszi egy ismeretlen nõi hang /megint sikertelen/. Góra kidöglesztése /úszunk a nyálban. Tus – pakolás – bor – búcsúzás – döglés 21:45. A mai nap ismét tutira teljesítve. Esõ után 20°C kissé borult.
07.07.
End of trip…
Reggel 6:27 indulás. Vonat – vonat – vonat / határ bácsika és az egészséges élet – Miskolc – Kecskemét 19:00

Vissza a fõoldalra