Svájc 2012.09.20 - 26.

magasságprofil megtekintése magasságprofil megtekintése magasságprofil megtekintése Résztvevõk: Paróczai Barnabás, Sinka Tibor.

Útvonal: Hohsaas - Weissmies - Hohsaas; Mittelallalin - Allalinhorn - Mittelallalin

Megtett út: Weissmies ~7,6 km, +/- 950m szint; Allalinhorn ~5,6km, +/-580m szint

Képek a túráról: Fõoldal / Galéria / Képek menüpont alatt.


Dolgozz Bürgerpas!

Úgy alakult, hogy erősíteni tudtam a csapatot egy 7 napos túrán. Ennyi időbe még egy Svájc is beleférhet, így az őszi Ausztriai ötletemhez képest nagyobban kezdtünk gondolkodni. Nagyítás Kitűztük az indulási időpontot, de az időjárás közbeszólt, majd az időpont tolása miatt Ádám visszalépett. Kuksiztuk Barnával az előrejelzéseket, és a tervezett indulás után egy héttel stabil, jó időt jeleztek előre. Szinte már zavaró volt (korábban mindig indulás előtt már rossz időt mondtak), hogy még véletlen sem változott a ragyogó Napsütéses előrejelzés. Így sikerült, hogy Barna 2013.09.19. Délután befutott a Peugeot tours régi zászlóshajójával. Pakolás, Fanni, Kiadós bundás kenyér vacsi után 22-kor pihi.

2013. 09.20.
2:00 kelés, 2:30 kor már izzít is Barna. Pesten újratervezek, melyet a GPS +10 percel honorál a végcélig. OK, ezt el...tam. M0, M1: Mosoni pihenőnél állunk meg, tankolás, matricavásárlás, 00. Innen én hajózok. Szerszámos láda a gázpedálon, és falja az autó a kilométereket. 12:00 körül adom vissza a volánt Barnának, mert kezdek kajás lenni, és kaja miatt nem akarunk állni. Alberg-alagút, és már Liechtensteinben is vagyunk. A hét évvel ezelőtti határátlépést alapul véve megállunk, de integetnek hogy mehetünk. Elérve az autópályát, első kútnál matrica vásárlás + mosdó 40+1Chf ért. Az autópályáról letérve a Furka-hágón át kocsikázunk. Hát itt sokszor nyerő a második sebességfokozat. Furkapasnál fényképezés, a Hotel Belvedernél Barna végigszántja a kocsi alját. Szerencsére semmi komoly. A hágóknak köszönhetően kicsit tolódik az érkezésünk, de végül 18:15-re a Kapellenveg kempingben landolunk. Szerencsére a recepció még nyitva, így rövid adminisztráció után már a zsebünkben a Bürgerpass is. Nem nehéz a sátorhely keresés, mert csak pár sátor van a hatalmas placcon. Természetesen mi a kemping legtávolabbi végébe megyünk, közel az egyik elektromos csatlakozáshoz, mert 4Chf ért korlátlan a fogyasztás. A csatlakozás nem a hagyományos otthoni, de szerencsére Barna készült több típusú csatlakozóval is. Gyors sátorállítás után már indítjuk is az indukciós főzőt. Kicsit elcsigázottak vagyunk a korai keléstől, meg próbálunk átállni a kempingezési feelingre, miután kiszakadtunk az otthoni jól megszokott komfortzónánkból. Kaja, pakolás, tusolás.

2013.09.21.
7:00s kelés után reggeli, majd minden kapkodást mellőzve irány a Hohsaas felvonó, Bürgerpassnak köszönhetően fizetés nélkül. Nagyítás Felérve gyönyörködés a csodás panorámában, sajna az ingyenes wifire csatlakozás sikertelen. Helyismeret hiányában megkezdjük a következő napi utunk beszállásának megkeresését. Természetesen nem a megfelelő irányba indulunk, hanem a panoráma úton, így miután a megfelelő magasságból már látjuk a gleccseren kitaposott nyomot, kisseb sziklamászásba torkollik az ereszkedés. A napi tervnek megfelelően elszöszölünk a beöltözéssel, majd elindulunk a gleccseren egészen a Weissmeis lábáig, innen visszafordulunk. Közben nézelődés, fényképezés. Visszafelé már egyértelmű az út, mely a felvonóból kiszállva az étterem előtt jobbra a sípályán vezet le a beszálláshoz. A felvonónál ismét wifi próbálkozás, nekem siker, Barnának nem. Az időjárás előrejelzés továbbra is felhőmentes időt jelez. 16:00 körül érünk vissza a kempingbe. Kaja, pakolás a következő napra.

2013.09.22.
5:30-as kelés, mert elsőként akarunk a 8:00-kor induló felvonóba szállni. De mivel nekem még az indulásig hátralévő idő soknak tűnik, nekiállok fényképezni (sötét van, 0,1°C hőmérséklet) habár nehezemre esik kiszállni a "meleg" sátorból. Fűtünk, így 9°C van a sátorban. A fényképezésnek köszönhetően kaja és tisztálkodás után kis kapkodásba csap át a készülődés, hogy a 7:25-ös indulást tartani tudjuk, de sikerül, így 7:45-kor már a felvonó ajtajában várjuk az indulást. 8:00-kor el is indulunk fel. Menet közben fényvédő krémezés, meg készülődés, hogy minél kevesebb időveszteséggel indulhassunk el. Jól haladunk, mert az út első szakaszán már eleget fényképeztünk, így ezzel most nem telik az idő. A gerincre felvezető út felső szakasza kitett kicsit, de nem vészes, még úgy sem, hogy a korán kelő lefele jövők nem akarják megvárni míg felérünk, így félúton találkozunk. Felérve a gerincre rövid pihi + erőgyűjtés a további úthoz. Az erőgyűjtés csak kb. 100m szintemelkedésig tart, utána a csúcsig sűrű rövid pihenőkkel tarkított emelkedés. 12:00-re érünk fel a Weismeis 4023m-es csúcsára. Kész tömeg van a "púpon". Fényképezés, rövid pihi és rágcsa után 12:40 körül indulunk le. Lefelé elég sok fotózást követően 15:00ra érjük el a felvonót. Rövid telefonálás (hála a Vibernek) + időjárás előrejelzés nézés, majd irány a kemping.

2013.09.23.
Reggel 7.kor kelés. Reggeli után felmegyünk ismét Hohsaashoz, hogy megnézzük van-e nyom a Stralthorna, a következőnek tervezett célpontunkra. Nagyítás Szerencsére Barna hozott távcsövet, így láthattuk, hogy sehol egy nyom. Na lehet újratervezni, mert helyismeret híján + nem akarjuk a 30-40cm-es havat hótalp nélkül taposni az egyébként sem rövid úton, így a már 2005-ben megmászott, de egyszeru Allalinhornot válasszuk. Vissza lemegyünk a kempingbe ebédelni, majd délután a Bürgerpassnak köszönhetően ingyenesen buszozunk fel SaasFee-be (pontosabban a buszterminálba). Városnézésnek indul, de meggyőzöm Barnát, hogy lanovkázzunk fel a Hannig házhoz. Felérve rövid nézelődés és fényképezés után vissza le. Barna annyira rákap a felvonózásra, hogy egyenesen a spielbodeni felvonóhoz megyünk, és már emelkedünk is. Spielbodennél ismét fényképezés, majd a közeli mormoták etetése. Az egyik még azt is megengedi, hogy megsimogassuk ( túrázástól függetlenül, ha valaki családdal pihen itt, ezt gyerekkel nem szabad kihagyni). Visszalanovkázva SaasFeebe városnézés, ajándékvásárlás, fotózás. 18:02-es busszal megyünk le Saas-Grundra. Séta, kemping, tea, vacsi, pakolás a holnapi túrára.

2013.09.24.
Barna 1:30-körül arra ébred, hogy a kocsi visszapillantó tükrére akasztott kukászsákot egy vad fosztogatja. Mire kimegyünk, már csak a szétszórt szemetet találjuk. 5:00 kelés, nem akartam fényképezni, de Barna megfertőzött, reggeli, öltözés, és 6:45-kor indulás a 7:13-kor SaasFeebe induló buszhoz. Felérve SaasFeebe irány a felvonó, vagyis a pénztár, mert a Bürgerpass a MetroAlpinra nem használható: így 35Chf az ára az oda-vissza útnak. A felvonó első szakaszán hatan vagyunk a felvonóban, egy síoktató is, a második szakaszon már csak ketten. A többiek betömörülnek átszállásnál az előttes csoporthoz. Felskinnél átszállás a metróba. Gyorsan felérünk. Fent fénykép a BKV-s metróállomás táblánál, majd indulás előtti öltözés. A sípályán indulunk el még hágóvas nélkül, majd a kapaszkodósabb résznél vesszük fel a vasakat. Nem megerőltető az út a nyeregig, ahol rövid pihenőt tartunk, majd irány tovább. 11:10-re érünk az Allalibhorn 4027m-es csúcsára. Fotózás, nézelődés, csúcs csoki, madarak etetése. 12:30 körül indulunk lefelé. Lefele is fényképezés, pláne az egyik nagyobb gleccserhasadéknál, de így is 1,5 óra alatt leérünk. Leérve a sípályára, síelők fényképezése. Leérve a metróállomáshoz pihizés és nézelődés a panoráma teraszon. 15:00 körül eltűnnek a síelők, utána mi is elindulunk lefelé a szinte üres metróval, a felvonóban is csak négyen utazunk. Leérve egyenesen a buszterminálhoz megyünk, és már suhan is le velünk a busz Saas-Grundra. Séta vissza a kempingbe, kaja, tea, pihi.

2013.09.25.
3:00-kor felkelek valamiért, és mivel nem tudok egyből visszaaludni, Nagyítás kimegyek csillagokat fotózni + az expozíciós idők alatt naplót írok. 4:15-kor fekszek vissza. 6:15-kor kelünk, reggeli után irány autóval Zermatt, jobban mondva Tasch, mert idáig lehet menni autóval. A parkolóházban állunk meg 7Chf/4óra + 16 Chf a vonatjegy Zermattba oda-vissza. Menet közben az egyik forgalmi kitérőnél átpillanthatunk a Gleccser-expresszbe. Felérve Zermattba nézelődés és fényképezés. Az utószezon ellenére sok a turista, az idő továbbra is szép, az utcán még mindig árulnak sültkolbászt, de most kihagyjuk. Vonattal vissza Taschba > autóval Saas-Grund, de miután a bolt még zárva, felmegyünk a Saas Almagell feletti víztározóhoz. Fényképezés, kecskék, nézelődés. Visszaérve Saas-Grundra bolt, utána ebéd-vacsora. Kaja után megyünk a recepcióhoz fizetni, mert reggel csak 8:00-kor nyit, mi meg már 6:00-kor indulnánk, mert 1300km az út haza. Idős úriember küzd a számítógéppel, majd azt mondja, nem megy, és a manuális számlázáson agyal, végül meggondolja magát a számítógép, és sikerül számlázni. 240CHF-ből ússzuk meg ketten a közel egy hetet. Este pakolás a reggeli indulás miatt. Este még beszélgetünk Tomek kollégával.

2013.09.26.
5:00-s kelés után pár falat reggeli, majd gyors pakolás és 6:00-kor már indulunk is. Éjszaka is esett, most csak csöpörög. Út közben hol rákezd, hol alábbhagy az eső. A Furka-hágón nincs tolongás. Út közben még egy feladatunk van, boltot kell keresni, hogy meg tudjuk venni az ajándéknak szánt csokikat. GPS-es segítséggel ez könnyen megy. Nem sokkal később átveszem a vezetést. Elérve az autópályát rákezd az eső. Végig 110-es lassújel + sokszor elég kicsi látótávolság. Ebéd idejére váltunk csak a vezetéssel, utána folytatom. 1200km megtétele után 21:00 körül szállok ki Dunakeszin, Barnának van még 100km-e.


Teszt: Icebreaker ruházat


A múltkori tiszavirág életű energiaszelet tesztelést követően úgy gondoltam, azért lehet információ tartalma, ha megosztunk egy-két tapasztalatot a túrázás témakörben, most (már a tavaszi Bükk túrán megfordult a fejemben) éppen a ruházat, azon belül is az alsó réteg ruházat került célkeresztbe.

Ha valaki túrázik, és keresi a megfelelő alá öltözeteket, akkor már lehetséges, hogy megpróbált már egy-két márkát. Ha nem, akkor hátha segít a döntésben ez a pár sor. Én már évekkel ezelőtt próbálkoztam az aláöltözetek olcsóbb kategóriájú szintetikus példányaival (megjegyzem, hogy mostanság nem vásároltam szintetikus alsóruházatot, így lehet, hogy az általam tapasztaltak a technológia fejlődésével már nem állják meg a helyüket). Ezek nagyjából azt nyújtják, ami a túraboltok oldalán is olvasható rövid infóban megtalálható: elvezetik az izzadságot a testfelszínről ... Arról már nem szól(t) az infó, hogy a ruházat különleges rejtett tulajdonsága, hogy az elvezett izzadságból olyan aromaterápiás illatfelhőt generál egy izzasztó nap után, hogy ha netalántán görénnyel találkoznál a nap végén, még az is bokát összecsapva tisztelegne az általad produkált szagfelhő kapcsán. Nem akarok azért túlzásokba esni, de tényleg egy komoly túra után a Nap végére már komoly, kellemetlen izzadságszagot lehet vele produkálni (azt már nem akarom feszegetni, hogy többnapos túrán esetleg tusolási lehetőség ...).
Tehát ezek után megjelent egy termékpaletta, melyek alapanyaga az Új-Zélanndi Alpok juhainak merinó-gyapja. Úgy gondoltam ezt nem lehet kihagyni. 2011-ben már a Sauleck túrán egy póló 3 napos folyamatos használat után is csak elismerően szólhattam a termékről, de most itt volt az alkalom egy megnyújtott tesztre: lássuk csak mennyire nem szagosodik ez a cucc. Mivel karácsonyra a Jézuska meglepett egy Icebreaker alsónadrággal, így adott volt, hogy alsónadrág és póló tesztelés lesz belőle. A tapasztaltak (szubjektív saját vélemény értékelés 0-10 skálán, 0>semmi észrevehető illat, 10> az a szag, melyet a szintetikus ruha egynapos kemény túra után produkál):
- 1. nap: 16 órányi autókázás, és kempinges pakolás után. Értékelés: póló:0 alsónadrág:0
- 2. nap: alváshoz is ez volt rajtam, nap közben mászkálás kb 3 órányi gleccseren járással. Értékelés: póló:0 alsónadrág:1
- 3. nap: alváshoz is ez volt rajtam, nap közben mászkálás + Weissmeis megmászása (felfelé erőteljes izzadással a -1°C ellenére). Értékelés: póló:1 alsónadrág:1
- 4. nap: alváshoz is ez volt rajtam, nap közben mászkálás Sass-Grundon és Sass-Feeben (20-25°C-os hőmérsékleten). Értékelés: póló:1 alsónadrág:2
- 5. nap: alváshoz is ez volt rajtam, nap közben mászkálás + Allalinhorn megmászása (0°C körüli hőmérsékleten - felfelé azért volt hőtermelés). Értékelés: póló:2 alsónadrág:3

Az ötödik nap után már nem akartam erőltetni a dolgot, engem maximálisan meggyőzött. Lehet, hogy a kedvező értékeléshez sokban hozzájárult, hogy minden este tudtunk tusolni a kempingben. Az 5.nap végén azért bezacskóztam a pólót, minél kevésbé szellőzzön, és otthon kipakolásnál Évivel is lecsekkoltattam (úgy, hogy nem tudta mennyit volt rajtam, és miért kérdezem). 'Szimatmestert' ráeresztve is csak annyit állapított meg, hogy nincs semmi különös szaga, így az ötödik nap végén adott 2-es értékelésem szerintem megállja a helyét.


 

Link a témában:

 

Az Icebreaker termékek oldala


Pár gondolat a Bürgerpassról:


Nagyon jó ötletenek tartom. A recepción a bejelentkezéskor már meg is kaptuk a szükséges igazolókártyát. Habár a recepción nem beszélnek angolul, de egyértelmű volt, hogy a felvonók Saas-Feeben és Saas-Grundon, valamint a Postbus járatai a völgyben ingyenesek. További kedvezmények is járnak még vele, de mivel nem készültünk előre ebben a témában, így többet nem teszteltünk. Mindezért 5CHF/nap/fő kell fizetni.

 

Link a témában:

 

Részletek a Buergerpassról Saas-Fee oldalán


Barnának köszönhetően két HD videó (nyugodtan mehet teljes képernyőn is):


A Weissmies csúcsán készült:
Az Allalinhor csúcsán készült:
Flóra & Fauna

kép megtekintése
kép megtekintése
kép megtekintése
kép megtekintése
kép megtekintése
kép megtekintése

Vissza a fõoldalra